Dermato-chirurgie

Dermato-chirurgieVerschillende huidletsels worden in de praktijk chirurgisch behandeld, zo nodig na lokale verdoving waarbij een beperkte hoeveelheid lokaal verdovingsmiddel in de huid rondom het letsel wordt ingespoten of waarbij een lokaal verdovende zalf 1 uur vooraf wordt aangebracht.

De dermatoloog is als arts uiterst bekwaam om een huidletsel te identificeren en om de beste behandelingswijze te bepalen. Zo kan men in functie van het type letsels voorstellen om een chirurgische exerese te doen of een shave-excisie via electro-coagulatie, een laserbehandeling, een curettage of een cryotherapie.

Met dergelijke kleine chirurgische ingrepen worden verscheidene goedaardige letsels behandeld zoals moedervlekken of naevi, allerhande wratten, maar ook sebumcysten en lipomen wat ook wel eens “vetbollen” genoemd worden.

Ook kwaadaardige huidletsels worden in het algemeen chirurgisch behandeld (zie nazicht voor huidkanker)

Goed om te weten voor elke ingreep:

  • Vermijd de inname van aspirine (of andere bloedverdunnende geneesmiddelen) gedurende 5 d vooraf aan de ingreep.
  • Sommige ingrepen kunnen niet uitgevoerd worden bij de 1e consultatie en worden uitgesteld naar een later tijdstip om de nodige tijd en voorbereidingen voor de ingreep te kunnen voorzien.
Naar boven