Fototherapie

Fototherapie PUVA en UVB

DEZE BEHANDELING IS TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

PUVA of fotochemotherapie is een type UV behandeling waarbij een psoraleen (is een geneesmiddel dat de huid gevoeliger maakt aan UV licht) wordt ingenomen gevolgd twee uren later door blootstelling van de huid aan zeer kleine dosis UVA licht.

Bij ‘narrow band’ UVB fototherapie wordt de een zeer beperkt deel van het UVB spectrum gebruikt voor zijn immunosuppressief effect op de huid. Het voordeel van narrow band UVB is dat geen psoraleen moet worden ingenomen vooraf.

Fototherapie met UVA en UVB worden gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen zoals psoriasis, atopisch eczeem, vitiligo, zonneallergie en andere huidziekten.

Een fototherapie cabine is ter beschikking in onze praktijk. De behandeling vergen meestal 2 à 3 sessies per week gedurende 4 a 8 weken.

zwxIAqFgFotodynamische therapie (PDT)

Fotodynamische therapie is een techniek die gebruikt wordt voor het behandelen van pre-cancereuse letsels, zoals aktinische keratosen, en voor sommige oppervlakkige huidkankers.

In de esthetische dermatologie is het aangewezen voor de behandeling van de zogenaamde foto-veroudering van de huid.

De techniek bestaat uit voorbereiden van de huid en aanbrengen van een fotosensibiliserende crème (een geneesmiddel voor lokaal gebruik welke de huid gevoelig maakt aan licht) in onze praktijk. Nadien wordt de huid blootgesteld aan een lichtbron. Dit kan zowel aan een rode of blauwe LED lamp zijn als aan het daglicht.

Daglicht PDT heeft als voordeel beter getolereerd te worden en is minder pijnlijk dan klassieke PDT.

Naar boven